Illegale muziekdownload sites zorgen voor meer legale muziekverkoop

Personen die via een illegale manier hun muziek van het internet halen, zorgen daarmee niet voor een terugloop van de legale verkoop van muziek. Dat concluderen onderzoekers van het Instituut voor technologische prognose van de Europese Commissie.

Het instituut bekeek internetgedragingen van een kwart miljoen Europeanen. De respondenten komen uit de top vijf grootste economieën van Europa. Twee jaar geleden hadden meer dan 16.000 van deze respondenten een muzieksite bezocht. Bezoekers van websites waarop illegale muziek te downloaden is, bleken 2 procent vaker te klikken op websites waarop muziek via een legale manier gedownload kan worden dan gemiddeld. Met name in landen als Frankrijk en Groot-Brittannië was dit resultaat erg zichtbaar. In Spanje en Italië was het effect minder.

Verder kwam uit het onderzoek naar voren dat personen die luisteren naar muziek via legale streamkanalen, bijvoorbeeld op de website van een muziekstation zelf, sneller  legale downloadsites voor muziek zullen bezoeken. Deze mensen komen 7 procent vaker dan gemiddeld op deze websites. De onderzoekers stellen dat de meeste legale muziek nooit gekocht zou zijn als de illegale websites niet zouden bestaan. Daarmee zeggen ze eigenlijk dat de illegale downloadwebsites als ‘booster’ fungeren voor legale muzieksites.

Eerder onderzoek wees juist uit dat de illegale muzieksites ervoor zorgen dat mensen wel minder legale muziek op fysieke media zouden kopen, zoals bijvoorbeeld Cd’s. De onderzoekers stellen echter dat dit niet uitmaakt, want volgens hen zal dat nog niet betekenen dat dit ervoor zorgt dat de muziekindustrie onder de streep minder verdient.

Bron: Nu.nl