Amerikaan veroordeeld tot 3 jaar cel voor aantonen beveiligingslek

In de staat New Jersey in de Verenigde Staten is een persoon die een fout in het systeem van telecomgigant AT&T heeft blootgelegd veroordeeld tot 3 jaar celstraf. Een federale rechter deed uitspraak.

De 27-jarige hacker, alias Weev, kwam er in 2010 achter dat er een fout zat in het systeem van AT&T. Dit bedrijf nam namelijk abonnementen op iPads aan. Hierbij werden simkaarten van de tablets gelinkt aan e-mail adressen van klanten. Auernheimer kwam er achter dat door een fout in de beveiliging van AT&T deze persoonlijke informatie gemakkelijk te achterhalen is.

Auernheimer maakte vervolgens zelf een script om meer dan 100.000 e-mail adressen te vergaren en hiermee aan te tonen dat het systeem niet deugde. De Amerikaan ging met de verzamelde data naar een aantal journalisten. Hierop heeft AT&T de fout in de beveiliging hersteld.

Een gevolg van deze actie was een rechtszaak waarbij een persoon tegen Auernheimer getuigde. De jury legde hem vervolgens een straf van meer dan 3 jaar op. Als de Amerikaan zijn straf heeft uitgezeten blijft hij nog drie jaar onder de verantwoordelijkheid van de reclassering.

Op dit moment probeert de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF de veroordeling ongedaan te krijgen. Ze zijn van mening dat Auernheimer slechts de gebruikers van het systeem beschermde en wilde aantonen dat er een fout in de beveiliging zat. De straffen zijn volgens de EFF veel te hoog en de wetgeving achterhaald. Verandering van de wet is daarom noodzaak, aldus de EFF.

Bron: Nu.nl